ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ειδική αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά  (sintrom)

Το sintrom είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο, δηλαδή ένα φάρμακο που αποτρέπει την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην καρδιοχειρουργική που είναι απαραίτητη η λήψη τέτοιων φαρμάκων.

Για παράδειγμα μία μηχανική βαλβίδα απαιτεί την λήψη αντιπηκτικών για όλη την ζωή του ασθενούς. Αντίθετα μία βιολογική-ιστική βαλβίδα δεν χρήζει αντιπηκτικής αγωγής. Σε πολλά κέντρα ακόμα και σε ιστικές βαλβίδες όπως και σε δακτυλίους, προτείνεται αντιπηκτική αγωγή για τρείς μήνες μετά το χειρουργείο ή αντιαιμοπεταλλιακή αγωγή με ασπιρίνη.

Η δόση του sintrom δεν είναι σταθερή. Προηγείται ένα τεστ του αίματος που ονομάζεται INR. Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται και η δόση η οποία θα λαμβάνεται κάθε απόγευμα στις 18.00h.

Ο καρδιολόγος σας αναλαμβάνει την ρύθμιση της δόσης του sintrom. Δύο με τρείς ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα γίνει η πρώτη εξέταση INR. Μέχρι τότε θα παίρνετε την δόση που σας έχει καθορίσει ο χειρουργός σας. Μόλις πάρετε το αποτέλεσμα του INR ο καρδιολόγος σας θα σας ορίσει την δόση του sintrom  μέχρι τη επόμενη  μέτρηση του INR αλλά και την ημερομηνία της επόμενης μέτρησης. Αυτό θα γίνεται μέχρι να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα στο επιθυμητό επίπεδο. Από εκεί και πέρα η μέτρηση θα γίνεται ανά μήνα.

Περιορισμοί και προφυλάξεις κατά την λήψη κουμαρινικών αντιπηκτικών.

  • Αποφύγετε την λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δηλαδή φαρμάκων που συνήθως λαμβάνονται για αρθραλγίες, κεφαλαλγίες, γενικά σαν αναλγητικά. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα αντιβιοτικά. Ο λόγος είναι η συνέργεια στη δράση των αντιπηκτικών και η δυσκολία στη ρύθμιση της δόσης. Αν είναι αναγκαία η λήψη τέτοιων φαρμάκων θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός που ρυθμίζει την δόση του sintrom.
  • Περιορίστε την λήψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ, όπως πράσινες σαλάτες και λαχανικά καθώς και ψάρια όπως ο Σολωμός, η πέστροφα και ο τόνος. Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά (κρασί, ουίσκι, μπύρα) σε ένα με δύο ποτήρια ημερησίως. Αποφύγετε τα ανωτέρω την προηγούμενη ημέρα της λήψης αίματος για έλεγχο INR.
  • Λαμβάνετε την δόση του sintrom όπως έχει καθορισθεί την ίδια ώρα κάθε ημέρα, συνήθως στις 18.00h. Δεν σταματάτε ούτε αλλάζετε την δόση χωρίς την έγκριση του υπεύθυνου ιατρού. Καταγράφετε  την δόση που πήρατε καθημερινά για να μην την επαναλάβετε ή την ξεχάσετε.
  • Ενημερώνετε τον καρδιολόγο σας εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα, μαύρα κόπρανα, νέα ή παρατεταμένη αιμορραγία από την μύτη ή κατά την έμμηνο ρύση στις γυναίκες, αιμορραγία στα ούλα, μελανιές στο δέρμα χωρίς αιτία, αιμόπτυση ή και ισχυρό πονοκέφαλο. Επίσης ασυνήθιστη διόγκωση ή πόνο οπουδήποτε.
  • Εάν κτυπήσετε στο κεφάλι θα πρέπει να ελεγχθείτε από ιατρό. Έχοντας πονοκέφαλο, έμετο, θολή όραση ή σύγχυση και αϋπνία υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.
  • Ενημερώστε τον ιατρό σας για κάθε μικροεπέμβαση που θα χρειασθεί να υποβληθείτε όπως οδοντιατρικές, ενδοσκοπήσεις, κυστεοσκοπήσεις κλπ. Μπορεί να χρειασθεί η διακοπή του sintrom για μικρό χρονικό διάστημα. Να γνωρίζετε οτι διακοπή για δύο ημέρες του sintrom είναι ικανή να επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα το INR.
  • Αποφύγετε καταστάσεις με μεγάλο ρίσκο για τραυματισμό όπως ομαδικά σπορ, ξύρισμα με λεπίδα, περπάτημα με γυμνά πόδια κλπ καθώς αυξάνεται η πιθανότητα για αιμορραγία.

VIDEO

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της τεχνικής με πάλλουσα καρδιά .
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ