ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σχεδιασμός για επιστροφή στο σπίτι

Σχεδιασμός για επιστροφή στο σπίτι

1)Ενημερώστε την νοσηλεύτρια αν χρειάζεστε μεταφορά με ασθενοφόρο στο σπίτι.

2) Το εξιτήριο και η συνταγή της φαρμακευτικής αγωγής θα είναι έτοιμα από τον χειρουργό σας και πριν την έξοδό σας θα αφαιρεθούν ράμματα και σύρματα βηματοδότη.

3) Θα πρέπει να έχετε κάποιον που θα σας βοηθήσει στο σπίτι για τις επόμενες 15 ημέρες.

4) Η οικογένειά σας θα φέρει ρούχα που θα φορέσετε.

 

Διαδρομή στο σπίτι

Θα είστε έτοιμοι για .έξοδο τις πρώτες μεσημεριανές ώρες Θα σας βοηθήσουν με τα πράγματά σας οι συγγενείς σας. Εσείς απαγορεύεται να σηκώσετε οτιδήποτε.

Εάν επιστρέφετε στην περιφέρεια και το ταξίδι είναι πολύωρο θα πρέπει να σας φέρουν και μαξιλάρι για να ξεκουράζεστε.

Το ταξίδι θα πρέπει να διακόπτεται ανά ώρα και να περπατάτε γύρω από το αυτοκίνητο.

Τα ρούχα σας θα πρέπει να είναι άνετα και όχι σφιχτά.

Πότε θα αναρρώσω πλήρως;

Ο κάθε ασθενής έχει το δικό του ρυθμό ανάρρωσης. Μερικές μέρες θα αισθάνεστε καλύτερα και μερικές χειρότερα. Εβδομάδα – εβδομάδα θα αισθάνεστε πιο δυνατοί και θα έχετε περισσότερες δραστηριότητες.

Η ημέρα σας θα γεμίζει με ντύσιμο, προσωπική υγιεινή, διάβασμα, γράψιμο, επισκέψεις, περπάτημα και ξεκούραση. Συνεχίστε τις ασκήσεις φυσιοθεραπείας που σας έχουν διδαχθεί στο νοσοκομείο.

Αποφεύγετε να κοιμάστε πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα είναι αρκετός ένας μικρός ύπνος μιας ώρας το μεσημέρι. Ο πολύς ύπνος την διάρκεια της ημέρας εμποδίζει τον ύπνο το βράδυ δηλαδή θα συνηθίσετε να παραμένετε άυπνοι την νύκτα και κουρασμένοι την ημέρα.
Θα επιστρέψετε πλήρως στους προεγχειρητικούς ρυθμούς σε τρεις με τέσσερις μήνες μετά το χειρουργείο.

Πώς θα φροντίζω τις χειρουργικές τομές;

Πλένετε τις τομές απαλά με σαπούνι και χλιαρό νερό. Δεν τρίβουμε στην περιοχή της τομής. Με καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα την στεγνώνουμε, χωρίς και πάλι να τρίβουμε. Εάν η τομή είναι ανοικτή ή υπάρχει εκροή υγρού, δεν βάζουμε κρέμες. Στην περίπτωση αυτή τοποθετούμε Betadine solution με αποστειρωμένη γάζα στη ανοικτή περιοχή του τραύματος, το σκουπίζουμε με άλλη αποστειρωμένη γάζα και τοποθετούμε μία τρίτη για να απορροφά τα υγρά και να διατηρεί το τραύμα στεγνό.

Η τομή περιοδικά μπορεί να σας ενοχλεί με τις αλλαγές του καιρού ή το πρωί όταν ξυπνάτε. Κρατήστε αγκαλιά ένα μαξιλάρι για να ανέβει η θερμοκρασία τοπικά και πάρτε παρακεταμόλη (πχ Depon) μέχρι και 1 gr.

Η τομή θα έχει μία ελαφρά ερυθρότητα αρχικά που σταδιακά θα εξαφανισθεί. Αυτό θα γίνει περίπου στους έξη μήνες. Στη συνέχεια λόγω της συγκέντρωσης μελανίνης θα γίνει πιο σκουρόχρωμη και μετά τον χρόνο θα μοιάζει σαν μία λευκή γραμμή.

Η έλλειψη αισθητικότητας και στις δύο πλευρές της τομής να μη σας ανησυχεί, είναι φυσιολογική και με τον χρόνο θα βελτιωθεί.

Ενημερώστε την κλινική εάν:

  • Ο πόνος είναι συνεχής ή περισσότερο ενοχλητικός.
  • Υπάρχει αυξανόμενη εκροή υγρού.
  • Η τομή είναι με οίδημα, κόκκινη, ζεστή, ευαίσθητη στην αφή.
  • Υπάρχει διόγκωση σε κάποιο σημείο της τομής.

Μετρήστε την θερμοκρασία δύο φορές ημερησίως. Το πρωί και το βράδυ και καταγράψτε την αμέσως. Εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τούς 38.5 βαθμούς πάρτε 1gr. παρακεταμόλη (Depon) και ενημερώστε την κλινική.

Γιατί πρέπει να ζυγίζομαι καθημερινά;

Εάν υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει να ζυγίζεστε καθημερινά για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κατακράτηση υγρών. Θα ζυγίζεστε πριν το πρωινό και μετά την πρωινή ούρηση, φορώντας ρούχα του ίδιου βάρους για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θα καταγράφετε το βάρος και θα ενημερώνετε τούς γιατρούς της κλινικής αν πάρετε ένα κιλό σε μία με δύο ημέρες. Το ίδιο θα κάνετε αν αυξάνεται η δυσκολία στην αναπνοή ή τα πόδια σας έχουν φουσκώσει.

Δεν θα πρέπει να κάνετε δίαιτα για να αντιμετωπίσετε την αύξηση του βάρους. Η δίαιτα απαγορεύεται μέχρι ένα μήνα μετά την επέμβαση γιατί ο οργανισμός χρειάζεται τις απαραίτητες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην επούλωση και την ανάρρωση.

Τι θα πρέπει να ελέγχω καθημερινά;

Πρωί- μεσημέρι-βράδυ θα πρέπει να ελέγχουμε και καταγράφουμε θερμοκρασία, αρτηριακή πίεση, σφύξεις. Κάθε πρωί το σωματικό βάρος αν είναι δυνατόν.

Θα ειδοποιήσουμε την κλινική αν η θερμοκρασία διατηρείται πάνω από 38.5 βαθμούς, σε δύσπνοια-δυσκολία στη αναπνοή, σε ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών και αρρυθμία καθώς και σε περικάρδιο άλγος.

Πόσο θα ασκούμαι καθημερινά;

Τις πρώτες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσετε το ίδιο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που είχατε στο νοσοκομείο. Δηλαδή βήχετε έχοντας αγκαλιά ένα μαξιλάρι, εισπνοές και εκπνοές με την ειδική συσκευή που σας παρέχεται και βάδισμα. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η προοδευτική αύξηση της διάρκειας του βαδίσματος.

Μπορώ να ανεβαίνω σκάλες;

Φυσικά αλλά αρχικά μόνο ένα όροφο πρωί και βράδυ και μάλιστα σε αργό ρυθμό. Εάν κουρασθείτε, αισθανθείτε δύσπνοια ή ζάλη καλύτερα να καθίστε στις σκάλες και να ξεκουρασθείτε. Αν στο σπίτι σας έχετε σκάλες που πρέπει να ανεβείτε, ενημερώστε τον φυσιοθεραπευτή για να σας προετοιμάσει εκτός από απλό βάδισμα και στο ανέβασμα σκάλας ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο.

Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου;

Η συνήθης αναρρωτική άδεια είναι τρεις μήνες, αλλά εξαρτάται από το χειρουργείο, την μετεγχειρητική πορεία και τον τύπο της εργασίας σας. Αυτό θα το συζητήστε με τον χειρουργό σας στη πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη.

Πότε μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο;

Μέχρι να επουλωθεί το τραύμα και αρχίσει να δένει το στέρνο, θα πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση. Αυτό θα χρειαστεί έξι εβδομάδες. Μπορείτε όμως να είστε επιβάτης σε αυτοκίνητο

Πότε μπορώ να ξαναρχίσω το sex;

Γενικά θα είστε έτοιμοι όταν μπορείτε να ανεβαίνετε δύο ορόφους σκάλες ή να βαδίσετε γύρω από δύο τετράγωνα χωρίς να αισθανθείτε αδιαθεσία. Όπως και πριν από κάθε δραστηριότητα θα πρέπει να ξεκουράζεστε πριν την σεξουαλική πράξη.

Μπορώ να σηκώσω βάρη;

Τις πρώτες έξη εβδομάδες αποφεύγετε να σηκώνετε πάνω από 2.5 κιλά. Αν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, τεντώνονται οι μύες και έλκουν το στέρνο. Γνωρίζετε ότι το στέρνο για να επιτελέσουμε την επέμβαση θα πρέπει να διαχωριστεί και συνενώνεται στο τέλος της επέμβασης με σύρματα. Για να διατηρηθεί σταθερό, θα πρέπει να μην έλκεται προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Μην σηκώνετε λοιπόν παιδιά, κατοικίδια, ψώνια, βαλίτσες κλπ. Αποφύγετε να ανοίγετε βαριές πόρτες, να μετακινείτε έπιπλα να σκάβετε στον κήπο. Το ίδιο επικίνδυνο είναι να τεντώνεστε για φτάσετε αντικείμενα που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο.

Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα;

Το ταχύτερο δυνατόν. Χωρίς τσιγάρο οι πνεύμονες σας θα είναι καθαροί και το αίμα σας θα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο. Η καρδιά σας δεν θα υποφέρει από τα τοξικά αποτελέσματα της εισπνοής καπνού. Να ζητάτε ακόμα και από τους φίλους σας να μην καπνίζουν μπροστά σας.

Τι φάρμακα θα παίρνω μετά την εγχείρηση;

Θα παίρνετε αποκλειστικά τα φάρμακα που θα σας δωθούν από τον χειρουργό σας. Όχι τα προεγχειρητικά. Η συνταγή των φαρμάκων θα σας παραδοθεί την ημέρα της εξόδου. Στο πρώτο μετεγχειρητικό ραντεβού θα γίνει αναπροσαρμογή της αγωγής και μετά το τρίμηνο ο καρδιολόγος σας θα αναλάβει πλήρως την φαρμακευτική σας αγωγή.

Πότε είναι το πρώτο μετεγχειρητικό ραντεβού;

Σε δύο εβδομάδες από την έξοδο. Ο καρδιολόγος σας θα πρέπει να ενημερώνεται για την πορεία της υγείας σας και αν χρειασθεί θα έλθει σε επικοινωνία ο ίδιος με τον χειρουργό σας. Στο μετεγχειρητικό ραντεβού θα πρέπει να προσέλθετε με πρόσφατη ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος, ουρία, κρεατινών, κάλιο, νάτριο και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

VIDEO

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ