Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων

1024 576 Καρδιοχειρουργός Βασίλειος Κωτσής MD

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων

χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά. Μια τεχνική που έχει μετατρέψει το γνωστό Bypass σε μια απλή επέμβαση ρουτίνας. 

Η ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής στηρίχθηκε στη χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας που συνδέεται στον ασθενή και υποκαθιστά την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτό να σταματήσουμε την λειτουργία της καρδιάς και να δουλέψουμε σε ένα αναίμακτο και ακίνητο χειρουργικό πεδίο.

Οι επεμβάσεις έγιναν πολύ ασφαλείς, αλλά η θνητότητα και οι μείζονες επιπλοκές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα που φθάνουν το 2-8% παρά το πέρασμα του χρόνου και τις τεχνολογικές εξελίξεις. 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Μα γιατί είναι μια επέμβαση που γίνεται παρα φύση, είναι μία μη φυσιολογική παρέμβαση. Σταματάμε δηλαδή ένα όργανο που η λειτουργία του είναι  να συσπάται για να σπρώχνει το αίμα σε όλο μας το σώμα.

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια οι καρδιοχειρουργοί στη προσπάθεια τους να μειώσουν τις περιεγχειρητικές επιπλοκές, τον χρόνο ανάρρωσης και να βελτιώσουν την θνητότητα, σκέφθηκαν να χειρουργούν πιο φυσιολογικά, χωρίς την χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας που βασικά είναι η κύρια αιτία αυτών των επιπλοκών, αλλά και κυρίως χωρίς να σταματούν την καρδιά. Ειδικά στη χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων (αγγεία που αιματώνουν την ίδια την καρδιά και βρίσκονται στην επιφάνεια της) αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Σε περιπτώσεις στενώσεων αυτών των αγγείων η ενδεικνυόμενη επέμβαση είναι η παράκαμψη των στενώσεων αυτών. Η παράκαμψη αυτή των στεφανιαίων αγγείων, το γνωστό σε όλους μας bypass, μπορεί να γίνει από εξειδικευμένους στην τεχνική αυτή καρδιοχειρουργούς, με απόλυτη επιτυχία. 

Με εξελιγμένα χειρουργικά εργαλεία που ονομάζονται σταθεροποιητές, διατηρούμε ακίνητα τα τμήματα και τα αγγεία της καρδιάς που θέλουμε να επαναιματώσουμε και με προπαρασκευασμένα μοσχεύματα που παίρνουμε από τον ίδιο τον ασθενή παρακάμπτουμε τις στενώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την στεφανιαία νόσο και δίνουμε αίμα στην περιφέρεια του αγγείου. Με άλλα λόγια αποκαθιστούμε την αιμάτωση του. 

Έχει αποδειχθεί με πολυκεντρικές μελέτες ότι είναι μειωμένος ο χρόνος χειρουργείου, η ανάγκη για μετάγγιση αίματος όπως και η παραμονή στη ΜΕΘ και στο νοσοκομείο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και οι επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα τους νεφρούς και τον εγκέφαλο ελαχιστοποιούνται καθώς και οι λοιμώξεις, οι αρρυθμίες και οι νευρολογικές διαταραχές. 

Τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής έχει αποδειχθεί ότι έχουν άμεση σχέση με την εμπειρία του χειρουργού και της χειρουργικής ομάδας. Δεν είναι μια επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλους τους χειρουργούς. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί και η περίοδος εκμάθησης είναι μεγάλη. Γιαυτό και ο αρχικός ενθουσιασμός για την τεχνική αυτή σταμάτησε, με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι καρδιοχειρουργοί να συνεχίσουν να την υπηρετούν.  Οφείλει ο χειρουργός να είναι έμπειρος και αφοσιωμένος στη τεχνική αυτή. Προσωπικά τα τελευταία 20 χρόνια έχω ένα έντονο ενδιαφέρον για την τεχνική αυτή και με τους συνεργάτες μου, την έχουμε εξελίξει σε μεγάλο βαθμό ώστε να εκτελούμε περισσότερο από το 99% των περιστατικών, χωρίς να χρησιμοποιούμε την μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας παρα μόνο όταν το έχουμε προγραμματίσει, σε περιστατικά με ισχαιμία ή μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο από την τεχνική αυτή είναι :

  • ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου με χαμηλό κλάσμα εξώθησης με ή χωρίς ισχαιμία
  • οι μεγαλύτεροι των 75 ετών
  • με αθηρωματική αορτή
  • με ΧΑΠ
  • διαβητικοί
  • νεφροπαθείς 
  • σε αντιαιμοπεταλλιακή αγωγή
  • με περιφερική αγγειοπάθεια
  • ασθενείς που δεν δέχονται μετάγγιση αίματος
  • σε επανεπεμβάσεις 

Στο κέντρο μας, ο συνδυασμός της τεχνικής αυτής αλλά και η πιστή εφαρμογή των επίσημων κατευθυντήριων οδηγιών των διεθνών καρδιοχειρουργικών εταιριών για χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (δύο μαστικών κυρίως αρτηριών) και αποφυγή χειρισμών στην αορτή, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από το 2014 έχει στηρίξει την προσπάθεια μας αυτή με σύγχρονο βιοιατρικό εξοπλισμό, με έμπειρο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αποτελέσματα μας καθιστούν το κέντρο μας μοναδικό.

Η καρδιά δεν πρέπει να σταματάει…….      

VIDEO

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ