ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Στεφανιαία νόσος είναι η προοδευτική πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Αθηροσκλήρωση είναι η εναπόθεση χοληστερόλης, λίπους και ασβεστίου. Το πεπαχυσμένο τοίχωμα δημιουργεί στένωση στο αγγείο με αποτέλεσμα την ελαττωμένη διέλευση αίματος προς τον καρδιακό μυ. Προσομοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το φαινόμενο που παρατηρείται στους σωλήνες ύδρευσης από τα άλατα.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δίνουν το έναυσμα για την έναρξη της νόσου. Μερικοί από αυτούς είναι στο χέρι μας να τους αλλάξουμε. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος. Υπάρχουν παράγοντες όμως που μας ακολουθούν από την γέννησή μας και δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό για στεφανιαία νόσο, το φύλο (οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι), ο διαβήτης και η ηλικία ανήκουν στους παράγοντες αυτούς. Το σημαντικότερο έστω και μετά μία εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης είναι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για να επέλθει επιβράδυνση της στεφανιαίας νόσου.
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η στηθάγχη. Η στηθάγχη προκαλείται από την μειωμένη μεταφορά αίματος στον καρδιακό μυ. Σε κάθε ασθενή η στηθάγχη παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί κάποιος να αισθανθεί πόνο στο στήθος ή πίεση που επεκτείνεται στον λαιμό, στη σιαγόνα ή στα χέρια. Άλλοτε εμφανίζεται σαν δυσφορία ή δυσκολία στην αναπνοή και άλλες φορές σαν δυσπεψία. Συνήθως ακολουθεί την άσκηση ή την προσπάθεια, το άγχος ή την υπερβολική ικανοποίηση, την έκθεση στο κρύο ή και το υπερβολικό γεύμα όπου ο καρδιακός μυς θα πρέπει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου η στηθάγχη μπορεί να εμφανισθεί και σε ηρεμία. Οι γυναίκες συχνά έχουν διαφορετικά σημεία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μπορεί να αισθάνονται ζαλάδες, να κουράζονται ευκολότερα ή ακόμα να διαμαρτύρονται για πόνο στα δόντια. Εάν η ροή του αίματος περιορισθεί σημαντικά σε κάποια περιοχή του καρδιακού μυός το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το έμφραγμα δηλαδή η νέκρωση του τμήματος αυτού. Ο πόνος του εμφράγματος αντίθετα με τον πόνο της στηθάγχης δεν περνά με υπογλώσσια και ξεκούραση.
Ο γιατρός σας συνιστά εγχείρηση καρδιάς όταν ο πόνος ή άλλα συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή και με αλλαγή του τρόπου διαβίωσης. Συνήθως έχει γίνει μία στεφανιογραφία που έχει αποκαλύψει τις βλάβες στα στεφανιαία αγγεία. Αν οι βλάβες είναι σοβαρές και επαπειλείται έμφραγμα και καρδιακή ανακοπή είναι ένδειξη από μόνη της για αποκατάσταση της ροής του αίματος ανεξάρτητα των συμπτωμάτων. Η δουλειά του καρδιοχειρουργού στην περίπτωση αυτή είναι να παρακάμψει τις στενώσεις που προκαλεί το αθήρωμα καθώς ούτε μπορεί να διαλυθεί ούτε να απομακρυνθεί ( Bypass σημαίνει παράκαμψη) Παρακάμπτοντας τις αποφράξεις το αγγείο θα ξαναπάρει αίμα, η στηθάγχη θα υποχωρήσει και η καρδιά θα λειτουργεί καλύτερα.
Η αθηρωματική νόσος των αγγείων δεν μπορεί ακόμα στις μέρες μας να θεραπευθεί. Οι αθηρωματικές πλάκες ούτε αφαιρούνται ούτε διαλύονται. Απλά παρακάμπτονται. Ανάλογα με το κέντρο που θα χειρουργηθείτε χρησιμοποιούνται διάφορα μοσχεύματα. Σύνηθες είναι να χρησιμοποιείται η αριστερή στεφανιαία αρτηρία και η σαφηνής φλέβα. Στο κέντρο μας εφαρμόζεται ιδιαίτερη τεχνική που αναλύεται παρακάτω και χρησιμοποιούμε τις δύο μαστικές αρτηρίες και αν χρειασθεί ένα μόνο μικρό κομμάτι φλέβας. Παρασκευάζουμε τις μαστικές αρτηρίες και ελευθερώνουμε το ένα άκρο από την κυκλοφορία, το οποίο συρράπτουμε στο στεφανιαίο αγγείο αμέσως μετά την στένωση. Με τον τρόπο αυτό το αίμα διοχετεύεται στο στεφανιαίο αγγείο και ο καρδιακός μυς επαναιματώνεται φυσιολογικά. Αν υπάρχει στέντ στο στεφανιαίο αγγείο δεν το αφαιρούμε αλλά το παρακάμπτουμε και αυτό.
Το μόνο πρόβλημα που συνήθως αναφέρουν οι ασθενείς είναι η υπαισθησία και το ελαφρό μούδιασμα στην περιοχή δίπλα και παράλληλα από το στέρνο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται. Πάλι με την δικιά μας τεχνική που περιλαμβάνει λήψη σκελετοποιημένης μαστικής, δηλαδή απομονώνουμε μόνο την μαστική αρτηρία δεν παρασκευάζουμε όλους τους ιστούς γύρω της, τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρύτερα.
Το αίμα από τα πόδια συγκεντρώνεται και προωθείται στην καρδιά μέσω των σαφηνών φλεβών. Αν τις χρησιμοποιήσουμε για μόσχευμα το αίμα θα βρει άλλη διαδρομή για να επιστρέψει στην καρδιά. Αυτό λέγεται παράπλευρη κυκλοφορία. Για ένα μικρό διάστημα γύρω στους τρεις μήνες μπορεί στο πόδι που πήραμε την σαφηνή να παρατηρείται μετεγχειρητικά και κατά την διάρκεια της ορθοστασίας οίδημα που φεύγει όταν ξαπλώνετε. Είναι φυσιολογικό μην ανησυχείτε θα σας δοθούν επίσης ειδικές κάλτσες που θα πρέπει να φοράτε όταν περπατάτε για περιορίζεται το οίδημα.

VIDEO

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ