Συστηματική χρήση αμφότερων των έσω μαστικών αρτηριών στην OFF-PUMP Χειρουργική των Στεφανιαίων Αγγείων (OPCAB)

916 300 Καρδιοχειρουργός Βασίλειος Κωτσής MD

Συστηματική χρήση αμφότερων των έσω μαστικών αρτηριών
στην OFF-PUMP Χειρουργική των Στεφανιαίων Αγγείων (OPCAB)

Συστηματική χρήση αμφότερων των έσω μαστικών αρτηριών στην OFF-PUMP Χειρουργική των Στεφανιαίων Αγγείων (OPCAB)

Είναι διάχυτη ανάμεσα στους καρδιολόγους η λανθασμένη πεποίθηση, ότι η χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά, εξαντλείται στην επαναιμάτωση του προσθίου κατιόντα από την αριστερή μαστική αρτηρία.
Στο δικό μας εξειδικευμένο κέντρο, το σύνολο των περιστατικών στεφανιαίας παράκαμψης γίνεται με πάλλουσα καρδιά (99.7% αμιγώς πάλλουσα και 0.3% πάλλουσα με υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας χωρίς να σταματήσουμε δηλαδή την κυκλοφορία του αίματος στα στεφανιαία αγγεία) και αφορά όλα τα στεφανιαία αγγεία.

Ακολουθούμε δε τις εξής αρχές :

  1. Skeletonized* μαστικές αρτηρίες (ΙΙα Β).  Δηλαδή απογυμνωμένες από τους περιβάλλοντες ιστούς.
  2. Δύο μαστικές αρτηρίες* ( ΙΙα Β), αριστερή και δεξιά.
  3. Μαστική στον πρόσθιο κατιόντα* (Ι Β). Δεν ισχύει πλέον το αριστερή μαστική στον πρόσθιο κατιόντα, αλλά μαστική (αριστερή ή δεξιά ) στον πρόσθιο κατιόντα.
  4. Στο αριστερό στεφανιαίο δίκτυο αρτηριακά μοσχεύματα (έμμισχες μαστικές) *(IIa B).
  5. Στο δεξιό στεφανιαίο δίκτυο κατά προτίμηση χρησιμοποιούμε φλεβικό μόσχευμα.
  6. Αριστερή κερκιδική* αν δεν χρησιμοποιήσουμε δεύτερη μαστική (ΙΙα Β) για οποιοδήποτε λόγο.
  7. Σύνθετα μοσχεύματα με «Υ», «Ι» σχηματισμό όταν χρειάζεται, αλλά αποφυγή σε περισσότερα από δύο αγγεία ώστε κάθε αγγείο να αιματώνεται από διαφορετικό μόσχευμα και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε πιθανή μελλοντική παρέμβαση.
Οι αρχές αυτές που χρησιμοποιούμε ήδη για περισσότερο από μία δεκαετία έχουν επισημοποιηθεί πρόσφατα όπως αναφέρεται και παρακάτω από την Society of Thoracic Surgeons.

Το σύνηθες πλάνο μας είναι  Δεξιά μαστική στον πρόσθιο κατιόντα, Αριστερή μαστική στον διαγώνιο ή επιχείλιο και φλεβικό μόσχευμα στην δεξιά στεφανιαία αρτηρία με κεντρική αναστόμωση στην αορτή.

*Όπως ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο The Annals (Ann Thorac Surg 2016;101:419-  21) απο την Society of Thoracic Surgeons’ (STS) Workforce on Evidence Based Surgery Task Force και αποτελούν τις επίσημες οδηγίες για την χρήση των αρτηριακών μοσχευμάτων.

VIDEO

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ