ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΘ

Αμέσως μετά το χειρουργείο θα σας μεταφέρουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπεύθυνοι για την νοσηλεία σας στην ΜΕΘ είναι οι ειδικοί εντατικολόγοι σε άμεση συνεργασία με τον χειρουργό σας. Καθημερινά γίνεται εκτίμηση της πορείας σας από τους χειρουργούς και τους εντατικολόγους και ενημερώνεστε εσείς και το περιβάλλον σας.

Η γενική αναισθησία θα συνεχισθεί κατά τις πρώτες ώρες της παραμονής σας στη ΜΕΘ μέχρις ότου βεβαιωθούμε για την σταθερότητα της κατάστασης σας. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμάστε, δεν θα πονάτε και δεν θα έχετε κανένα έλεγχο στην αναπνοή σας. Το μηχάνημα της αναπνοής, ο μηχανικός αναπνευστήρας είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία της. Αυτό επιτελείται μέσω ενός σωλήνα που έχει ήδη τοποθετηθεί από την έναρξη της επέμβασης, μέσω της στοματικής κοιλότητας στην τραχεία. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται μέσω των φωνητικών χορδών που καθιστά αδύνατη την ομιλία, όταν ο ασθενής αρχίζει να ξυπνά. Θα συνεννοείστε με κίνηση του κεφαλιού, γράφοντας, ή με νοήματα. Μέχρι την αποσωλήνωση τα χέρια σας θα είναι δεμένα. Κατά διαστήματα ένας μικρότερος σωλήνας θα εισέρχεται εντός του τραχειοσωλήνα για να καθαρίζονται οι πνεύμονες από βλέννες και εκκρίσεις. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει βήχα και να αισθανθείτε άβολα για λίγο.

Μόλις οι εντατικολόγοι διαπιστώσουν ότι είσαστε έτοιμοι, θα αφαιρέσουν τον τραχειοσωλήνα και θα σας τοποθετήσουν μία πλαστική πράσινη μάσκα πάνω από το στόμα και την μύτη σας που παρέχει νεφελοποιημένο οξυγόνο. Η ύγρανση αυτή βοηθά στην διάλυση των βλεννωδών εκκρίσεων στους πνεύμονες και την αποβολή τους. Η νοσηλεύτρια θα σας βοηθήσει να βήξετε για να απομακρύνετε τις εκκρίσεις και να πάρετε βαθιές ανάσες για να αισθανθείτε καλύτερα.

Μετά από λίγο χρόνο θα αρχίσετε να πίνετε μικρές γουλιές νερό. Η συνολική ποσότητα υγρών θα είναι αρχικά περιορισμένη. Μπορείτε να πίνετε νερό και να τρώτε από την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Κατά την παραμονή σας στη ΜΕΘ θα είσαστε συνδεδεμένοι σε ειδικά ιατρικά μηχανήματα που θα παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα και την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Μπορεί να ακούτε διαφόρους ήχους ασφαλείας κατά την λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Επίσης ελέγχεται η θερμοκρασία, οι αναπνοές και η οξυγόνωση του αίματος.

Σε μία από τις κερκιδικές αρτηρίες (η αρτηρία στον καρπό που ψηλαφιέται ο σφυγμός) υπάρχει πολύ λεπτός καθετήρας που συνδέεται σε συσκευές μέτρησης

Δύο ή τρεiς σωλήνες έχουν τοποθετηθεί μέσα στη θωρακική κοιλότητα κατά το πέρας του χειρουργείου για να απομακρύνεται το επιπλέον αίμα και ο αέρας και να ελέγχεται η περιοχή της επέμβασης για πιθανή αιμορραγία. Οι σωλήνες αφαιρούνται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα εκτός αν συνεχίζουν να παροχετεύουν αέρα ή αίμα οπότε παραμένουν για μία δύο μέρες ακόμη.

Επιπλέον θα έχετε δύο μικρά μπλε σύρματα που θα βγαίνουν αριστερά και κάτω από την στερνοτομή. Αυτά λέγονται βηματοδοτικά σύρματα και τοποθετούνται κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μερικές φορές η καρδιά χτυπά με αργό ρυθμό και πιθανά να χρειαστεί υποβοήθηση με βηματοδότη για μικρό χρονικό διάστημα. Θα αφαιρεθούν την ημέρα της εξόδου από το νοσοκομείο.

Θα έχετε ακόμη ουροκαθετήρα για να μετράμε την ωριαία διούρηση. Μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να ουρήσετε αλλά η ουροδόχος κύστη θα αδειάζει από μόνη της. Συνήθως διατηρείται για μία ακόμη ημέρα από την μεταφορά σας από την ΜΕΘ στον απλό θάλαμο νοσηλείας. Δηλαδή περίπου την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς λόγω του εγχειρητικού στρες το σάκχαρο του αίματος μπορεί να αυξηθεί και να χρειαστείτε αγωγή με ενδοφλέβια ινσουλίνη ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστορικό διαβήτη. Αυτό θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Λόγω της συνεχούς ενασχόλησης τόσο των εντατικολόγων όσο και των νοσηλευτών ο ύπνος στην ΜΕΘ για μεγάλα διαστήματα δεν είναι εφικτός.

Θα παραμείνετε στην ΜΕΘ περίπου 24 ώρες. Ο χρόνος όμως αυτός εξαρτάται από τις ανάγκες που θα αναπτυχθούν και την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας σας. Θα είστε έτοιμοι να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να καθίσετε στην καρέκλα αν είστε αιμοδυναμικά σταθερός, το απόγευμα της πρώτης ημέρας στον απλό θάλαμο ασθενών.

 

VIDEO

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ