ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΘ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Όταν συναποφασισθεί από τον χειρουργό σας και τους εντατικολόγους θα μεταφερθείτε στον απλό θάλαμο νοσηλείας. Εκεί θα παρακολουθείσθε από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με την βοήθεια της τηλεμετρίας και συνεχή καταμέτρηση της καρδιακής συχνότητας και του καρδιακού ρυθμού. Τα ζωτικά σημεία (θερμοκρασία, σφυγμός, αναπνοές, αρτηριακή πίεση, οξυγόνωση) ελέγχονται ανά τετράωρο και αν υπάρχει ανάγκη με συνεχόμενη καταμέτρηση από ειδικές συσκευές δίπλα στο κρεβάτι σας.
Όταν η συχνότητα και ο ρυθμός της καρδιάς καθώς και η αρτηριακή πίεση ομαλοποιηθούν τα ζωτικά σημεία λαμβάνονται λιγότερο συχνά, ανά 6ωρο.
Μεγάλη σημασία στο στάδιο αυτό της ανάρρωσης δίδεται στην αναπνευστική φυσιοθεραπεία και την κινητοποίηση. Ο χειρουργός σας, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι φυσιοθεραπευτές θα σας δώσουν οδηγίες για το πώς θα βήχετε και πως θα χρησιμοποιείτε τα ειδικά σπιρόμετρα για την αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Αν η περίπτωσή σας το απαιτεί ή είστε βαρύς καπνιστής οργανώνονται επιπλέον φυσιοθεραπείες. Οι ασκήσεις με το σπιρόμετρο γίνονται ανά μισή ώρα.
Προοδευτικά αυξάνεται και η κινητοποίηση. Την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα σηκώνεστε από το κρεβάτι και κάθεστε στην καρέκλα. Την τρίτη περπατάτε μέσα στο δωμάτιο και την τέταρτη αρχίζει το περπάτημα στο διάδρομο. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές θα σας βοηθήσουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Το ίδιο και οι φυσιοθεραπευτές. Δεν θα πρέπει να προσπαθήστε μόνος σας να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να περπατήστε. Αυτό θα γίνεται πάντα με βοήθεια. Αναλγητικά έχουν συνταγογραφηθεί από τον χειρουργό σας. Αν αισθάνεστε πόνο θα το αναφέρετε στη νοσηλεύτρια αμέσως.
Οι συγγενείς σας θα σας επισκέπτονται στα προγραμματισμένα επισκεπτήρια. Ένα μόνο άτομο από το συγγενικό περιβάλλον επιτρέπεται να βρίσκεται δίπλα σας όλο το 24ωρο.
Θα εξακολουθήσουν να γίνονται εξετάσεις στην διάρκεια της νοσηλείας στο θάλαμο;
Ο χειρουργός σας έχει ήδη οργανώσει τις βασικές εξετάσεις για την εκτίμηση της μετεγχειρητικής σας πορείας. Αυτές είναι γενικές εξετάσεις αίματος σε τακτά διαστήματα, ακτινογραφίες θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι ακτινογραφίες παραγγέλνονται κάθε δεύτερη ημέρα για να διαπιστώσουμε αν οι πνεύμονες εκπτύσσονται καλά και αν υπάρχει συλλογή υγρού, αέρα ή υπερφόρτωση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα για να ελέγξουμε την λειτουργία της καρδιάς. Αν προκύψει άλλη παθολογία, κάθε ειδική εξέταση που θα χρειαστεί θα παραγγελθεί. Οι γενικές εξετάσεις αίματος γίνονται για να ελεγχθεί η λειτουργία του οργανισμού και να ρυθμισθεί η φαρμακευτική αγωγή.
Τι είναι αυτά τα σύρματα στο θώρακά μου;
Είναι τα σύρματα που θα συνδεθούν σε βηματοδότη σε περίπτωση βραδυκαρδίας. Θα αφαιρεθούν την ημέρα εξόδου από το νοσοκομείο. Η καρδιά είναι ευαίσθητη μετά το χειρουργείο. Ένας στους τρείς ασθενείς κατά την διάρκεια της νοσηλείας θα εμφανίσει μία καλοήθη αρρυθμία που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Τα φάρμακα που την ανατάσσουν προκαλούν βραδυκαρδία. Είναι μία ακόμη περίπτωση που ο προσωρινός βηματοδότης μπορεί να χρειασθεί μετεγχειρητικά.
Πότε μπορώ να πλύνω το σώμα μου;
Θα ενημερωθείτε από το νοσηλευτικό προσωπικό πότε θα κάνετε ντους. Πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθείτε αιμοδυναμικά. Ποτέ δεν θα το αποτολμήσετε μόνος. Πάντα με βοήθεια. Αρχικά μόνο ντους όχι μπάνιο. Θα ρίχνετε νερό στη στερνοτομή αλλά δεν θα τρίβετε την περιοχή αυτή. Χρησιμοποιείστε καλύτερα πράσινο σαπούνι για το υπόλοιπο σώμα.
Πώς θα αισθάνομαι μετά το χειρουργείο;
ο πόνος είναι ελάχιστος. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργα γιατί ο ύπνος είναι μειωμένος, ο αιματοκρίτης χαμηλότερος, υπάρχει συνεχής κίνηση στο δωμάτιο σας, δυσφορία από το ίδιο το χειρουργείο, η ρουτίνα της νοσηλείας καθώς και τα μη γνωστά πρόσωπα στο περιβάλλον. Μπορεί ψυχολογικά να είστε πεσμένος, το οποίο συνηθίζεται τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Είναι δύσκολη επίσης η συγκέντρωση. Όσο οι δραστηριότητες αυξάνονται και επιστρέφετε στην καθημερινή ρουτίνα όλα αυτά θα βελτιώνονται.
Έχει ήδη προβλεφθεί και συνταγογραφηθεί η λήψη ηρεμιστικών φαρμάκων σε περίπτωση δυσκολίας στον ύπνο.
Γιατί δεν έχω όρεξη;
Λόγω της περιορισμένης δραστηριότητας και της λήψης φαρμάκων η όρεξή σας θα ελαττωθεί. Πρέπει όμως να τρώτε και αν αυτό είναι αδύνατον θα σας δίνουμε πρωτεϊνούχα υγρά με πολλές θερμίδες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επούλωση του τραύματος και για την μείωση των οιδημάτων που παρατηρούνται μετά την εγχείρηση.
Τι πρέπει να τρώω;
Η δίαιτα θα είναι χαμηλή σε θερμίδες. Δεν θα πρέπει να επίσης περιλαμβάνει λίπη και χοληστερόλη (οι θερμίδες από λίπος δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% των συνολικών θερμίδων). Επίσης χρειάζονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και μείωση στο ελάχιστον οινοπνεύματος και καφεΐνης.
Γιατί πρέπει να ασκούμαι;
Για να αποφεύγονται μετεγχειρητικά ατελεκτασίες (κακή εκπτυξη τμήματος του πνεύμονα), πνευμονία και ανάπτυξη θρόμβων στα άκρα θα πρέπει να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η κινητοποίηση και εξάσκηση. Το περπάτημα στους διαδρόμους είναι η κύρια άσκηση μετεγχειρητικά και καθημερινά η προσπάθεια πρέπει να αυξάνεται. Το ίδιο σημαντική είναι και η άσκηση των μυών που βοηθά στην μείωση των μετεγχειρητικών οιδημάτων. Λόγω της αναισθησίες και της αδυναμίας εξαιτίας της στερνοτομής να αναπνέουμε βαθιά σε συνδυασμό με την μειωμένη άσκηση υπάρχει κίνδυνος για ατελεκτασίες και πνευμονία. Πέρα από την άσκηση θα πρέπει να βήχετε, προφυλάγοντας την στερνοτομή και να παίρνετε όσο το δυνατό βαθιές ανάσες. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο φυσιοθεραπευτής.
Πως θα προφυλάξω το στέρνο μου;
Θα σας δοθούν οδηγίες για την προφύλαξη της στερνοτομής. Γνωρίζετε ότι το στέρνο κατά την διενέργεια της στερνοτομής διαχωρίζετε. Ουσιαστικά είναι ένα τεχνητό κάταγμα. Στο τέλος της επέμβασης συνενώνεται με σύρματα. Αν δεν προφυλάξετε την περιοχή μπορεί να συμβεί διάσταση στέρνου που θα χρειασθεί επανεπέμβαση. Δεν θα πρέπει λοιπόν να σηκώνετε βάρος πάνω από 2 κιλά για 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Δεν θα σηκώνετε πάνω από το κεφάλι και τα δύο χέρια, δεν θα στηρίζεστε στους καρπούς για να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή την καρέκλα και δεν θα σκύβετε για να σηκώσετε αντικείμενα από το πάτωμα.
Πότε θα είμαι έτοιμος για εξιτήριο;
Ο κάθε ασθενής αναρρώνει με το δικό του ρυθμό. Να σκέφτεστε ότι ετοιμάζεστε για έξοδο όταν η κινητοποίησή σας αυξάνεται φυσιολογικά και οι εγχειρητικές τομές επουλώνονται. Η συνήθης παραμονή στο νοσοκομείο είναι 5 με 7 ημέρες.
Θα πάρετε εξιτήριο όταν:
- Είστε αιμοδυναμικά σταθερός με φυσιολογικό ρυθμό.
- Με καλή οξυγόνωση.
- Μπορείτε να περπατάτε με άνεση στο διάδρομο.
- Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι εντός φυσιολογικών ορίων
- Τρώτε κανονικά και έχει κινητοποιηθεί το έντερο σας.
Εάν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή με Sintrom θα μείνετε στο νοσοκομείο μέχρι οι εξετάσεις αίματος (τοINR ) φθάσει στα επίπεδα που η επέμβαση και ο χειρουργός σας απαιτεί.