Η “πάλλουσα καρδιά” και η χειρουργική αντιμετώπιση του εμφράγματος

700 546 Καρδιοχειρουργός Βασίλειος Κωτσής MD

Η “πάλλουσα καρδιά” και η χειρουργική αντιμετώπιση του εμφράγματος

Στεφανιαία παράκαμψη με πάλλουσα καρδιά

Στην κλασσική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (το γνωστό bypass στα “ελληνικά”) οι ασθενείς συνδέονται μέσω σωλήνων με μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας, η οποία υποκαθιστά την καρδιά και τους πνεύμονες κατά τα διάρκεια της επέμβασης. Με τον τρόπο αυτό οι χειρουργοί μπορούν να σταματούν την καρδιά και να χειρουργούν με ακρίβεια σε μία ακίνητη καρδιά και σε καθαρό χειρουργικό πεδίο.

Την τελευταία δεκαετία έγινε μια προσπάθεια με την βοήθεια της τεχνολογίας να εξελιχθεί αυτή η αναγνωρισμένη και κλασσική χειρουργική μέθοδος. Ο στόχος ήταν να μειωθεί η επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενούς, οι επιπλοκές της επέμβασης, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της χειρουργικής των στεφανιαίων αγγείων (by-pass) με πάλλουσα την καρδιά.

Τι είναι το bypass με πάλλουσα καρδιά και ποια τα οφέλη του;

Μπορείτε να φανταστείτε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για bypass, η καρδιά να μην σταματάει να χτυπάει και το αίμα να συνεχίζει να κυκλοφορεί φυσιολογικά μέσα σε αυτή καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης;

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο, με την οποία η στεφανιαία παράκαμψη (Bypass) πραγματοποιείται αποκλειστικά με πάλλουσα καρδιά (OPCAB).

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η αποφυγή χρήσης της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας και των προβλημάτων που απορρέουν από την εφαρμογή της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση, η απαραίτητη χειρουργική εμπειρία στην συγκεκριμένη τεχνική, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα εξελιγμένα χειρουργικά εργαλεία, μας επιτρέπουν να διατηρούμε ακίνητα τμήματα της επιφάνειας της καρδιάς στα οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί το by-pass. Με ακίνητη την περιοχή που μας ενδιαφέρει, είναι ασφαλής η παράκαμψη του προβληματικού αγγείου την στιγμή που η υπόλοιπη καρδιά συσπάται κανονικά. Με την OPCAB διατηρείται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος (χωρίς αυτό να περνά από σωλήνες), συντηρείται η φυσιολογία του οργανισμού και η επέμβαση απλοποιείται και επιβαρύνει τον ασθενή τόσο όσο κάθε άλλη μη καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πρόσφατη τυχαιοποιημένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NEJM τον Απρίλιο του 2012 με 4752 ασθενείς από 79 καρδιοχειρουργικά κέντρα σε 19 χώρες συνέκρινε τα αποτελέσματα της χειρουργικής πάλλουσας καρδιάς με την κλασική στις 30 πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον μικρότερο βαθμό μετάγγισης, επανεπέμβασης για αιμορραγία, αναπνευστικής και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι είναι προτιμότερο οι ασθενείς μέτριου και υψηλού κινδύνου να χειρουργούνται με πάλλουσα καρδιά.

Τα οφέλη από την μέθοδο αυτή είναι:

Μειωμένη ανάγκη για μετάγγιση αίματος,

Μικρότερος χρόνος χειρουργείου και παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,

Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα και τους νεφρούς

Μείωση αρρυθμιών όπως την πολύ συχνή μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή

-Σχεδόν εξάλειψη του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και λοιπών νευρολογικών διαταραχών.

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο με τη νέα αυτή μέθοδο;

– Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι των 75 ετών

– Οι Γυναίκες

– Οι Διαβητικοί

– Οι ασθενείς με αθηρωματική αορτή

– Οι Νεφροπαθείς

– Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας

– Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

– Οι Ασθενείς υπό αντιαιμοπεταλλιακή αγωγή

– Οι άνθρωποι με περιφερική αγγειοπάθεια.

– Οι άνθρωποι που δεν δέχονται αίμα για θρησκευτικούς λόγους

– Οι χρήζοντες επανεπέμβασης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εμπλουτισθεί με την χρήση μόνο αρτηριακών μοσχευμάτων (των δύο εσω μαστικών αρτηριών) που αποδεδειγμένα αντέχουν περισσότερο χρόνο, με σύνθετα μοσχεύματα που παρασκευάζονται από τα αρτηριακά μοσχεύματα και το κυριότερο με αποφυγή χειρισμών στην αορτή που όταν είναι αθηρωματική μπορεί να είναι η αιτία ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην πράξη έχουμε καταφέρει οι ασθενείς να μένουν από 10-24 ώρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τέσσερεις με έξι ημέρες στο θάλαμο νοσηλείας.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στο Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό την Διεύθυνση του καρδιοχειρουργού κ. Βασιλείου Κωτσή. Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι Καρδιοχειρουργοί του Κέντρου, τα εξελιγμένα χειρουργικά μηχανήματα και η ύπαρξη ειδικής Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ στο ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υποστηρίζουν συνολικά τη νέα αυτή μέθοδο, προσφέροντας πλήρη ασφάλεια και άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή. Το Κέντρο στο σύνολο των περιστατικών του και ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, παρουσιάζει νοσηρότητα και θνητότητα μικρότερη από μεγάλα και αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, στοιχεία που το καθιστούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

πηγή: iatropedia.gr

VIDEO

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ