Η αγγειακή ηλικία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα

1024 597 Καρδιοχειρουργός Βασίλειος Κωτσής MD

Η αγγειακή ηλικία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Η αγγειακή ηλικία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Αγγειακή Ηλικία: Ένας Κρίσιμος Δείκτης Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Η αγγειακή ηλικία και όχι η χρονολογική ηλικία σχετίζεται με την πρόβλεψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Υπάρχει μια μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδος για τον έλεγχο της υγείας των αγγείων, η οποία μπορεί να σώσει ζωές.

 

Ποιοι Πρέπει να Υποβληθούν σε Έλεγχο

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, αορτικού ανευρύσματος ή κακής κυκλοφορίας του αίματος, αν καπνίζετε, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, τότε η μέτρηση του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεστε.

Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω υπερήχων μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η μέθοδος αυτή είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και οικονομικά αποδοτική. Επιπλέον, μπορεί να προβλέψει την ύπαρξη αθηρωμάτωσης και σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς και την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

 

Η Σημασία της Μέτρησης του Πάχους του Έσω Χιτώνα

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρηση του πάχους του έσω χιτώνα των αγγείων βοηθά τους ειδικούς να κατανοήσουν την αθηρωμάτωση, τη σοβαρότητα και την εξέλιξή της. Παράλληλα, συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, μειώνει τους κινδύνους και επιτρέπει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της κλινικής αντιμετώπισης.

Η εξέταση αυτή μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας ενός ατόμου, από την παρουσία απλών παραγόντων κινδύνου (π.χ. υπέρταση, αυξημένα λιπίδια) μέχρι την εκδήλωση εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε 5-10 χρόνια.

 

Τι Είναι η Αρτηριοσκλήρυνση

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια εκφυλιστική πάθηση των μεσαίων και μεγάλων αρτηριών, η οποία οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και προκαλείται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπέρταση, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, το άγχος και την οικογενειακή προδιάθεση.

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και περιφερική αρτηριοπάθεια. Σε πολλές δυτικές χώρες, η αρτηριοσκλήρυνση είναι η πρώτη αιτία θανάτου.

 

Η Δομή των Αγγείων και η Ανάπτυξη της Αθηροσκλήρωσης

Το αρτηριακό τοίχωμα της καρωτίδας αποτελείται από τρεις διακριτές στοιβάδες: τον έσω, τον μέσο και τον έξω χιτώνα, οι οποίοι χωρίζονται από δύο ελαστικές μεμβράνες. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση του έσω χιτώνα.

Οι αθηρωσκληρωτικές αλλοιώσεις εξελίσσονται προοδευτικά:

  1. Αρχικό στάδιο: Πάχυνση του έσω χιτώνα και συσσώρευση αφρωδών κυττάρων (μακροφάγα με χοληστερόλη).
  2. Επόμενο στάδιο: Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας που περιορίζει τη ροή του αίματος.
  3. Τελικό στάδιο: Ρήξη της πλάκας, οδηγώντας σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο.

 

Η Έννοια της Αγγειακής Ηλικίας

Οι παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκλήρωση περιλαμβάνουν την υπέρταση, το κάπνισμα, την υπερλιπιδαιμία, τον διαβήτη, την κληρονομικότητα και την ηλικία. Ωστόσο, για την ίδια χρονολογική ηλικία, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αγγειακή ηλικία.

Ένα άτομο μπορεί να είναι 50 ετών αλλά να έχει αγγειακή ηλικία 70 ετών, γεγονός που υποδηλώνει πρώιμη αγγειακή γήρανση (Early Vascular Ageing – EVA). Η έγκαιρη ανίχνευση των αγγειακών βλαβών στα αρχικά στάδια (στάδιο Ι ή ΙΙ) και η επιθετική τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη αγγειακών και στεφανιαίων επεισοδίων.

 

Η Σημασία της Έγκαιρης Ανίχνευσης

Η έγκαιρη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου συμβάλλει:

  • Στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
  • Στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η μέτρηση του πάχους του χιτώνα των αγγείων επιτρέπει στους γιατρούς να αξιολογούν την αρτηριακή υγεία του ασθενούς, ανεξάρτητα από άλλες παραμέτρους όπως η ηλικία, η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Με την κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

VIDEO

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ