Επεμβάσεις Bypass σε πάλλουσα καρδιά

Επιτυχημένες Επεμβάσεις στο Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς
Ένας σημαντικός αριθμός επιτυχημένων επεμβάσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής – Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Συγκεκριμένα, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 120 επεμβάσεις στεφανιαίας παράκαμψης (Bypass). Η κλινική λειτουργεί ως πρότυπο κέντρο υπό τη διεύθυνση του καρδιοχειρουργού κ. Βασίλειου Κωτσή, εξειδικευμένη σε όλες τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη χειρουργική αντιμετώπιση στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά.
Η Καινοτομία της Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς
Σε διεθνές επίπεδο, αυτού του είδους οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους καρδιοχειρουργούς και σε επιλεγμένα κέντρα. Η ιδιαιτερότητα της τεχνικής έγκειται στην αποφυγή χρήσης της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας, η οποία υποκαθιστά προσωρινά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Αντίθετα, με τη μέθοδο της πάλλουσας καρδιάς, διατηρείται η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ ειδικοί τεχνολογικοί σταθεροποιητές επιτρέπουν στον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση σε σταθεροποιημένα τμήματα της καρδιάς, χωρίς να διακόπτεται η φυσική λειτουργία της.
Χρήση Αρτηριακών Μοσχευμάτων
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων, τα οποία, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, προσφέρουν ανώτερα μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι δύο μαστικές αρτηρίες και η κερκιδική αρτηρία αποτελούν τις προτιμώμενες επιλογές για την επαναιμάτωση του αριστερού αγγειακού δικτύου της καρδιάς. Με αυτήν την τεχνική, καθίσταται δυνατή η ασφαλής χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως διαβητικούς, νεφροπαθείς, ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, ασθενείς με αθηρωματική αορτή, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιφερειακή αγγειοπάθεια, καθώς και ασθενείς υπό αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, όσους δεν επιθυμούν μετάγγιση αίματος για θρησκευτικούς λόγους ή απαιτούν επανεπέμβαση (Redo).
Αποτελέσματα και Οφέλη της Μεθόδου
Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με αυτήν την τεχνική είναι εφάμιλλα, αν όχι ανώτερα, σε σύγκριση με αντίστοιχα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο έξι ημέρες, δύο έως τρεις ημέρες λιγότερο από τα διεθνή πρότυπα. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση γίνεται μέσω τηλεμετρίας, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές που καταγράφουν συνεχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τις αρρυθμίες, τους σφυγμούς και την οξυγόνωση, ανεξάρτητα από την κινητικότητα του ασθενούς. Επιπλέον, έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί μείζονες επιπλοκές, όπως εμφράγματα, λοιμώξεις αναπνευστικού ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ σε διεθνές επίπεδο τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 3% και 6%. Ο μέσος όρος μετάγγισης αίματος ανά ασθενή έχει μειωθεί σε λιγότερο από μία μονάδα, ενώ η θνητότητα περιορίστηκε στο 1%, σε σύγκριση με 1,5%-3% στα διεθνή κέντρα.
Δήλωση του Διευθυντή της Κλινικής
«Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών μέσω τηλεμετρίας αποτελούν εγγύηση για τη διατήρηση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς», δήλωσε ο κ. Βασίλειος Ν. Κωτσής, Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.