Χειρουργικη στεφανιαιων αγγείων με Παλλουσα Καρδια: Η τεχνική που μετέτρεψε το Bypass σε υπόθεση ρουτίνας.

1024 683 Καρδιοχειρουργός Βασίλειος Κωτσής MD

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά

χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά | Ιατρική και τεχνολογία

Ο Βασίλειος Ν. Κωτσής, MD, Καρδιοχειρουργός, ∆ιευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μας μιλά για τη χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά, μίας τεχνικής η οποία μειώνει σημαντικά την θνητότητα και θνησιμότητα και λαμβάνει χώρα μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή. 

Η ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής στηρίχθηκε στη χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας που συνδέεται στον ασθενή και υποκαθιστά την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτό να σταματήσουμε την λειτουργία της καρδιάς και να δουλέψουμε σε ένα αναίμακτο και ακίνητο χειρουργικό πεδίο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνικής, αλλά και με τη τεχνολογία αρωγό, πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών που φθάνει το 2-8%. Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια οι καρδιοχειρουργοί σκέφθηκαν να χειρουργούν πιο φυσιολογικά, χωρίς, δηλαδή τη χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας, αλλά κυρίως, χωρίς να σταματούν την καρδιά, προσπαθώντας έτσι να μειώσουν τις περιεγχειρητικές επιπλοκές, το χρόνο ανάρρωσης και να βελτιώσουν την θνητότητα. Ειδικά στη χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων (αγγεία που αιματώνουν την ίδια την καρδιά και βρίσκονται στην επιφάνεια της) αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Σε περιπτώσεις στενώσεων αυτών των αγγείων, η ενδεικνυόμενη επέμβαση είναι η παράκαμψη των στενώσεων αυτών. Η παράκαμψη των στεφανιαίων αγγείων, το γνωστό σε όλους μας bypass, μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία μόνο από εξειδικευμένους στην τεχνική αυτή καρδιοχειρουργούς.

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά | Τεχνική:

Με εξελιγμένα χειρουργικά εργαλεία που ονομάζονται σταθεροποιητές, διατηρούμε ακίνητα τα τμήματα και τα αγγεία της καρδιάς που θέλουμε να επαναιματώσουμε και με προπαρασκευασμένα μοσχεύματα που λαμβάνουμε από τον ίδιο τον ασθενή παρακάμπτουμε τις στενώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη στεφανιαία νόσο και δίνουμε αίμα στην περιφέρεια του αγγείου. Αποκαθιστούμε δηλαδή την αιμάτωση του. Πολυκεντρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνεται ο χρόνος χειρουργείου, η ανάγκη για μετάγγιση αίματος, καθώς και η παραμονή στη ΜΕΘ και στο νοσοκομείο. Μάλιστα, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, τους νεφρούς και τον εγκέφαλο καθώς και οι αρρυθμίες, οι νευρολογικές διαταραχές και οι λοιμώξεις.

 

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά |Οφέλη για τον ασθενή:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο από την τεχνική αυτή, είναι κυρίως οι ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου, με χαμηλό κλάσμα εξώθησης με ή χωρίς ισχαιμία. Έχει αποδειχθεί ότι όσο υψηλότερου κινδύνου είναι οι ασθενείς, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγαλύτερους των 75 ετών,  αυτούς που πάσχουν από ΧΑΠ, αθηρωματική αορτή, οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί καθώς και οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε αντιαιμοπεταλλιακή αγωγή, οι ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια και κυρίως όσοι δεν δέχονται μετάγγιση αίματος και όσοι υπόκεινται σε επανεπεμβάσεις. 

Χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά |Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές & Εξειδίκευση

Οι επεμβάσεις χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά απαιτούν εξειδίκευση και αφοσίωση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία χειρουργών και αναισθησιολόγων.  Τα τελευταία 20 χρόνια η ιατρική μας ομάδα έχει εξελίξει, σε μεγάλο βαθμό, τη συγκεκριμένη μέθοδο ώστε να εκτελούμε περισσότερο από το 99% των περιστατικών, χωρίς να χρησιμοποιούμε την μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας, πάρα μόνο όταν το έχουμε προγραμματίσει, σε περιστατικά με ισχαιμία ή μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και πάλι χωρίς να σταματάμε την λειτουργία της καρδιά. Στο Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο συνδυασμός της τεχνικής αυτής αλλά και η πιστή εφαρμογή των επίσημων κατευθυντήριων οδηγιών των διεθνών καρδιοχειρουργικών εταιριών για χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (δύο μαστικών κυρίως αρτηριών) και αποφυγή χειρισμών στην αορτή, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, αλλά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ομάδας μας, καθιστούν το κέντρο μας, μοναδικό. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, αντιμετώπιση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

VIDEO

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Με την μέθοδο χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά εξασφαλίζουμε την ακρίβεια και την απόλυτη επιτυχία ακόμα και σε περιστατικά υψηλού κινδύνου.
Με την χειρουργική στεφανιαίων αγγείων με πάλλουσα καρδιά επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολυετής εμπειρία της συγκεκριμένης καρδιοχειρουργικής ομάδας στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων, αλλά σε πάλλουσα καρδιά με την υποβοήθηση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε περιπτώσεις ισχαιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συστηματική χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (αμφοτέρων των έσω μαστικών αρτηριών) και skeletonized fashion, καθώς και της κερκιδικής αρτηρίας, χωρίς χειρισμούς στην αορτή.
Άμεση χειρουργική επέμβαση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όταν δεν είναι εφικτή η αγγειοπλαστική.
Ο προγραμματισμός της επέμβασης του ασθενούς μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
Η συνεργασία μας με το ιατρικό κέντρο Αθηνών σας προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σας εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές και με μικρότερες τομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ